Εκτύπωση

ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

Γράφτηκε από τον/την Administrator. Posted in 8 Βήματα προς την εργασία

  8 ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

 Είναι γεγονός ότι η αγορά εργασίας στην Ελλάδα συρρικνώνεται με γρήγορους ρυθμούς. Η συρρίκνωση αυτή μοιραία έχει πολλαπλάσια βλαπτικό αντίκτυπο στους ανέργους με αναπηρίες. Το δικαίωμα για εργασία και η θεσμική προστασία αυτού του δικαιώματος δεν φαίνεται να λειτουργούν στην πράξη, αφού οι θέσεις εργασίας, τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, μειώνονται συνεχώς. Επιπλέον ο επανασχεδιασμός της προνοιακής πολιτικής συμβάλλει στην μεγάλη μείωση του εισοδήματος των ανθρώπων με αναπηρία. Έτσι, ως η μόνη διέξοδος, αυτή την χρονική περίοδο, φαίνεται να είναι η ένταξη στην ανοικτή αγορά εργασίας.

 Η ομάδα του ΙΕΑ, αναγνωρίζοντας αυτή την πραγματικότητα και με δεδομένη την έλλειψη πόρων που χρειάζονται ώστε να οργανώσει και να λειτουργήσει μια οργανωμένη υπηρεσία προώθησης στην απασχόληση, εκπόνησε και παρουσιάζει πιλοτικά ένα πακέτο υπηρεσιών με την χρήση της τεχνολογίας και την συνεπαγόμενη ελάχιστη αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζει το παρόν σύστημα αυτο-αξιολόγησης και αυτο-υποστήριξης, που έχει τους εξής σκοπούς:

 

  • Τον εντοπισμό των προσόντων των ανέργων με αναπηρίες.

  • Την παροχή δυνατότητας βελτίωσης των προσόντων τους.

  • Την βοήθεια στην αναζήτηση εργασίας.

  • Την βελτίωση της παρουσίας απέναντι στον δυνητικό εργοδότη.

 

 Παράλληλα, το πακέτο προσβλέπει στην καλύτερη ενημέρωση των εργοδοτών, ώστε να καταρριφθούν οι μύθοι σχετικά με τους εργαζόμενους με αναπηρία και να αντιληφθούν την θεσμική, αλλά και ηθική τους υποχρέωση να απασχολήσουν ανθρώπους με αναπηρίες.

 Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πακέτο βασίζεται σε δεδομένα της αγοράς και στην σημερινή πραγματικότητα. Αυτό σημαίνει ότι δεν λαμβάνονται υπόψη τυχόν δυνατότητες υπέρβασης των εμποδίων της αναπηρίας τους, που μπορεί να έχουν κάποιοι άνθρωποι. Έτσι, πάντα είναι πιθανό, ορισμένοι άνθρωποι να μπορούν να επιτύχουν περισσότερα πράγματα από αυτά που προβλέπονται σε προγράμματα όπως αυτό. Τονίζεται λοιπόν ότι το παρόν πρόγραμμα δεν δεσμεύει τις προοπτικές των ανέργων με αναπηρία, αλλά αποτελεί απλώς έναν οδηγό που προτείνει κάποιες επαγγελματικές κατευθύνσεις και ένα βοηθητικό εργαλείο δια του οποίου κάποιος μπορεί να χαράξει την επαγγελματική του πορεία.

 Είναι αυτονόητο ότι η αναζήτηση εργασίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αντίθετα, παρουσιάζει πολλές και μεγάλες δυσκολίες, ειδικά στην εποχή μας.

 Αν είσαι άνεργος με αναπηρία και επιθυμείς να χρησιμοποιήσεις αυτή την δωρεάν υπηρεσία, πρέπει να διαβάσεις τουςόρους χρήσης και στην συνέχεια, αν συμφωνείς πρέπει να προχωρήσεις στο πρώτο βήμα που είναι η συμπλήρωση της αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης. Με την έγκρισή της, θα σου δοθεί όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης για να μπορέσεις να προχωρήσεις στα επόμενα βήματα.

 Αφού έχεις διαβάσει τους όρους χρήσης και συμφωνείς με αυτούς, προχώρησε στο Βήμα 1, κάνοντας κλικ στο:

 

 Βήμα 1: Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση για τιςδιαδικτυακές υπηρεσίες του ΙΕΑ σε ανέργους με αναπηρία

 

 Αφού συμπληρώσεις την αίτηση, θα πρέπει να την υποβάλεις με email στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  ή ταχυδρομικά, στην διεύθυνση Ινστιτούτο Ενδοκοινωνιακής Αποκατάστασης, Φειδίου 3, 546 30, Θεσσαλονίκη. Αν είσαι από την Θεσσαλονίκη ή έχεις εύκολη πρόσβαση, μπορείς επίσης να την υποβάλεις ιδιοχείρως, στα γραφεία μας.

 Στην συνέχεια, θα σου δοθεί όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης, ώστε να μπορέσεις να προχωρήσεις στα επόμενα βήματα.

 Αφού λάβεις το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης, μπορείς να προχωρήσεις στο Βήμα 2, κάνοντας κλικ στο:

 

 Βήμα 2: Εργασιακή αυτο-αξιολόγηση - Επαγγελματικό προφίλ

 

Στο βήμα αυτό θα πρέπει να συμπληρώσεις το έντυπο, που εμφανίζεται. Είναι σημαντικό να το συμπληρώσεις μόνος/η σου, όσο πιο σωστά μπορείς.

 Όταν ολοκληρώσεις το Βήμα 2, θα έχεις μια σαφή εικόνα των δεξιοτήτων σου, των δυνατών και των αδύνατων σημείων σου, καθώς επίσης και τυχόν ιδιαιτεροτήτων που έχεις και που είναι πιθανόν να επηρεάζουν την απόδοσή σου στην εργασία.

 Στη συνέχεια, θα πρέπει να δεις αν το επαγγελματικό σου προφίλ ταιριάζει με την εργασία που επιθυμείς. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να προχωρήσεις στο Βήμα 3, όπου θα βρεις αναλυτικές πληροφορίες για ορισμένες εργασίες:

 

Βήμα 3: Σύγκριση Επαγγελματικού προφίλ με τις απαιτήσεις της θέσης εργασίας

 

 Όταν βρεις την ανάλυση της εργασίας που σε ενδιαφέρει, μπορείς να την συγκρίνεις με το δικό σου επαγγελματικό προφίλ. Αν αυτό σε δυσκολεύει, μπορείς να επικοινωνήσεις με την ομάδα του ΙΕΑ στο τηλέφωνο 2310 702388 ή στο email:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.    Στο σημείο αυτό θα αποφασίσεις αν θεωρείς τα προσόντα σου επαρκή ή αν επιθυμείς να τα βελτιώσεις. Στην απόφασή αυτή μπορεί να σε βοηθήσει μια μελέτη των στατιστικών απασχόλησης, καθώς επίσης και μια έρευνα των διαθέσιμων θέσεων εργασίας, που εμφανίζονται στον τομέα Προσφορά Εργασίας.

 Αν αποφασίσεις ότι τα επαγγελματικά σου προσόντα είναι επαρκή, τότε προχώρησε στο Βήμα 6. Αν αποφασίσεις ότι τα επαγγελματικά σου προσόντα χρειάζονται βελτίωση, τότε προχώρησε στο Βήμα 4.

 

Βήμα 4: Βελτίωση επαγγελματικών προσόντων

 

Στο βήμα αυτό θα μπορέσεις να εξερευνήσεις τις επιλογές που έχεις αναφορικά με εκπαιδευτικά προγράμματα. Υπάρχουν κατάλογοι των περισσότερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και φορέων που οργανώνουν σεμινάρια, τόσο στην τυπική όσο και στην άτυπη εκπαίδευση.

 

Βήμα 5: Πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων

 

 Προκειμένου να εργαστείς, για ορισμένα επαγγέλματα χρειάζεται πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων από το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης. Συνεπώς, είναι καλό να γνωρίζεις αν η εργασία που σε ενδιαφέρει υπόκειται σε αυτή την διαδικασία. Αφού βεβαιωθείς γι αυτό, μπορείς να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα.

 

Βήμα 6: Σύνταξη βιογραφικού σημειώματος

 

Εδώ, προτείνεται το Ευρωπαϊκό πρότυπο, το οποίο είναι αποδεκτό σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Αν συναντήσεις κάποια δυσκολία, μπορείς να επικοινωνήσεις με την ομάδα του ΙΕΑ στο τηλέφωνο 2310 702388 ή στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 Βήμα 7: Αναζήτηση εργασίας

 

Εδώ, υπάρχουν οι περισσότερες και σημαντικότερες ιστοσελίδες της χώρας μας που αναφέρονται στην προσφορά εργασίας. Μπορείς να 'σερφάρεις' όσο θέλεις και να αναζητήσεις την εργασία που σου ταιριάζει. Επίσης, οι περισσότερες εφημερίδες διαθέτουν, ορισμένες ημέρες της εβδομάδας, ειδικά ένθετα που αφορούν στην προσφορά εργασίας, τα οποία είναι πραγματικά αξιόπιστα. Ακόμη, μπορείς να αναζητήσεις εργασία μέσω φίλων και γνωστών, αφού ήδη έχεις αποφασίσει για την εργασία που σου ταιριάζει.

Επιπλέον, μπορείς να δημοσιεύσεις αγγελία και διάφορες σχετικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΙΕΑ, όπου προσελκύονται εργοδότες που δέχονται να προσλάβουν ανθρώπους με αναπηρίες. Για να δημοσιεύσεις αγγελία και να κάνεις φάκελο, πάτησε εδώ.

 

Βήμα 8: Επικοινωνία με τον δυνητικό εργοδότη

 

Κάθε εργοδότης εφαρμόζει μια δική του πολιτική επικοινωνίας. Είναι απαραίτητο να ακολουθήσεις τις οδηγίες που δημοσιεύονται στην αγγελία ή στην προκήρυξη.

 

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία, μπορείς να επικοινωνείς με τον υπεύθυνο απασχόλησης στο γραφείο του ΙΕΑ. Τηλ. 2310-702388 ή Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.