GreekEnglish (UK)
Εκτύπωση

10 ΧΡΟΝΙΑ ΙΕΑ

Posted in 2011

 

10 ΧΡΟΝΙΑ ΙΕΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι δραστηριότητες που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενδοκοινωνιακής Αποκατάστασης με αφορμή τα 10 χρόνια από την ίδρυσή του, κατά την διάρκεια των οποίων πραγματοποιεί δράσεις υποστήριξης για ανθρώπους με αναπηρίες. Στο πλαίσιο αυτό υλοποίησε τις εξής δραστηριότητες:

 

  1. Συζήτηση για την εργασία των ανθρώπων με αναπηρίες, στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο, την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου.

Έγινε παρουσίαση του Ευρωπαϊκού σχεδίου: “IGOS: Quality Work Settings for All”, που χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Leonardo da Vinci, το οποίο αφορά στην συγκριτική προσέγγιση των θεσμικών πλαισίων που σχετίζονται με την απασχόληση των ανθρώπων με αναπηρίες στις χώρες: Ιρλανδία, Πορτογαλία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Αυστρία , Ιταλία και Ελλάδα.

Στην εκδήλωση αυτή κλήθηκαν να παραστούν βουλευτές και πολιτευτές της πόλης μας, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και εκπρόσωποι των επιμελητηρίων και φορέων της αγοράς. Και αυτό γιατί το ζήτημα της εργασίας και της απασχόλησης αφορά τους πολιτικούς, από πλευράς θεσμοθέτησης νομικών πλαισίων και παρακολούθησης της αποτελεσματικότητάς τους, αλλά και τους ανθρώπους της αγοράς, δεδομένου του ότι είναι είτε εργοδότες, είτε προϊστάμενοι είτε συνάδελφοι των εργαζομένων με αναπηρίες στην ελεύθερη αγορά εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συζήτηση παρέστησαν ο βουλευτής και τ. Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, η διοικήτρια της Μ.Κ.Φ. Ο Άγιος Παντελεήμων, κ. Συλβάνα Καρασαββίδου, το μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ κ. Ολυμπία Κορδά, ο πολιτευτής κ. Παναγιώγης Κοκκόρης, και ο πολιτευτής κ. Στράτος Σιμόπουλος. Χαιρετισμό έστειλαν οι βουλευτές κ. Θ. Καράογλου και Γ. Αρβανιτίδης. Ακόμη παρέστη εκπρόσωπος από τον Σύλλογο για την Μεσογειακή Αναιμία και ο κ. Γεώργιος Στεργιούλας από τον Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος.

Κατά την συζήτηση, παρουσιάστηκε το σχέδιο του προγράμματος, ενώ έγινε ιδιαίτερη μνεία στις προτάσεις του. Επιπλέον, συζητήθηκαν ιδιαιτερότητες που αφορούν στην Ελληνική πραγματικότητα, οι οποίες συνοψίζονται στο κείμενο “Απασχόληση και Αναπηρία. Προτάσεις για την Ελλάδα”.

Από την πλευρά του ΙΕΑ την παρουσίαση έκαναν η κ. Ζωή Ζαροπούλου και ο π. Κωνσταντίνος Παπανικολάου, ενώ τον συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε η δημοσιογράφος κ. Νίκη Στρατηλάτη.

 

  1. Εορταστική Εκδήλωση με ποίηση, σκετς και τραγούδι, στην αίθουσα Π.Κ. “Αλέξανδρος”, την Τρίτη 1 Νοεμβρίου.

Η εκδήλωση αυτή ήταν ανοικτή στο κοινό και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους ανθρώπους και τις δράσεις του ΙΕΑ, να ψηλαφίσουν την εμπειρία της αναπηρίας, να έρθουν σε επαφή με έργα δημιουργών με αναπηρίες και να απολαύσουν μουσική και τραγούδι από καλλιτέχνες της πόλης μας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα “Π.Κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ”, Εθνικής Αμύνης 1 (κάτω από την Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης), την Τρίτη 1 Νοεμβρίου.

 

Το πρόγραμμα είχε ως εξής:

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

 

 

ΩΡΑ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

19.00'

Εισαγωγή από την δημοσιογράφο κ. Νίκη Στρατηλάτη

19.15'

Καλωσόρισμα

Από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΙΕΑ και παρολυμπιονίκη στην άρση βαρών κ. Δημήτριο Ανατολίτη

19.30'

Παρουσίαση του ΙΕΑ – Συνοπτική Έκθεση Πεπραγμένων

Από τον π. Κωνσταντίνο Παπανικολάου, Διευθυντή του ΙΕΑ

19.45'

Ομιλία της κ. Βούλας Πατουλίδου με θέμα: “Εθελοντισμός. Μια σημαντική αξία για την κοινωνία.”

20.00'

Απαγγελία ποιημάτων με θέμα την αναπηρία

 

Απαγγελία ποιημάτων Φανής Αθανασιάδου, Νικολάου Βερβερίδη, Παύλου Ονουφριάδη

Μουσική επένδυση: Καλλιόπη Καλαϊτζίδου

20.30'

Εμπειρίες εθελοντών με και χωρίς αναπηρίες

 

Αναφέρθηκαν οι εμπειρίες των: Χριστίνα Μητσικούδη, Έλενα Καραγιαννίδου, Δήμητρα Ραπάι, Ελένη Χατζόγλου, Ελένης Κατιγκαρίδου.

21.00'

Διάλειμμα

21.15'

Μουσικό πρόγραμμα, με τους:

 

Νίκο Κατσίκα και το Συγκρότημα “ΟΥΤΕ ΣΠΟΝΤΑ”

22.30'

Λήξη Εκδήλωσης

 

Συντονισμός - Παρουσίαση: Νίκη Στρατηλάτη, Δημοσιογράφος, Χριστιάνα Μητσικούδη, Δημοσιογράφος

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κ. Βούλα Πατουλίδου συγκίνησε τους παρευρισκόμενους, ενώ έθεσε το θέμα του εθελοντισμού στις πραγματικές διαστάσεις του με τον μεστό λόγο της.

Οι καλλιτέχνες που πλαισίωσαν ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ το πρόγραμμα τραγούδησαν γνωστά τραγούδια και συγκίνησαν τους πάντες.

 

Η ομάδα του ΙΕΑ που σκέφτηκε, σχεδίασε, οργάνωσε και υλοποίησε τις δύο εκδηλώσεις για τα 10 χρόνια του Ινστιτούτου αποτελείτο από τους:

Νίκη Στρατηλάτη, Χριστιάνα Μητσικούδη, Έλενα Καραγιαννίδου, Θεοπέμπτη Ναγοπούλου, Φανή Αθανασιάδου, Νικόλαο Βερβερίδη, Καλλιόπη Καλαϊτζίδου, Φωτεινή Πισπίλη, Ελένη Κατιγκαρίδου, Δήμητρα Μερτύρη, Χριστίνα Παναγιωτίδου, Χρήστο Καραγεωργάκη.

 

Το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παραχώρησε δωρεάν την αίθουσα του Π.Κ. Αλέξανδρος, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο παραχώρησε την αίθουσα με συμβολικό τίμημα, τη δαπάνη του μπουφέ της πρώτης ημέρας ανέλαβε το τουριστικό πρακτορείο CARAVEL, ενώ τα εδέσματα παρασκεύασαν οι Χριστίνα Παναγιωτίδου και ο Χρήστος Καραγεωργάκης. Το κέρασμα της δεύτερης ημέρας ήταν προσφορά της εταιρίας ΜΕΒΓΑΛ.

 

Η διοίκηση και οι εθελοντές του ΙΕΑ αισθάνονται την υποχρέωση να ευχαριστήσουν ολόψυχα όλους τους συμμετέχοντες και τους υποστηρικτές των εκδηλώσεων.